Arvosteluja tulossa:
Kuolema Niilillä

Idän pikajunan arvoitus

Hercule Poirot'ota tässä elokuvassa näyttelee Peter Finnley, joka mielestäni ei sovellu Herculeksi. Hän ensinnäkin heittää paperinsilppua lattialle, joka ei ole ollenkaan täydellisyyttöä tavoittelevan Poirot'on tapaista. Ja kaiken lisäksi nauraa ivallisesti jatkuvasti. Elokuvan katsoi ainoastaan siitä syystä, että se oli Agahtan romaaniin perustuva. Peter Finnley kyllä pilasi omalla näyttelemisellään koko elokuvan, onneksi se ei ollut kallis elokuva.

Videon juoni on, että viisi vuotta sitten Amerikassa kaapataan Lapsi Daisy Amstrong. Syyllinen löydetään (ja hirtetään), mutta ei kaappauksen suunnittelijaa. Mutta juuri ennen hirttoa syyllinen kertoo, kuka ne aivot on. Ja hänet murhataan Orient Expressin junassa. Mutta kuka? Oliko se kenties joku konduktöörin pukuun pukeutunut, jonka monet näkivät? Vai kenties Poirot'on itsensä näkemä nainen, joka oli pukeutunut kimonoon?

Elokuva menettelee, mutta ei ole edes Agatha Christien ystäville mikään nautinto - Kiitos siitä kuuluu Peterin huonolle näyttelijäsuoritukselle, joka tekee Hercule Poirot'osta pellen eikä salapoliisin.

Syyttömän taakka

Syyttömän taakka perustuu samannimiseen Agatha Christien romaaniin. Minulla itsellä on mielikuva (olen siis lukenut kirjan), että siinä olisi salapoliisina Hercule Poirot tai Neiti Marple, mutta elokuvassa ei ole kumpainenkaan, vaan tuo kyydin tarjonnut kuski itse selvittää murhan. (tarkistan asian lähipäivinä).

Videon takakansi kertoo: Englanti 50-luvun lopussa. Tiedemies Calgary palaa sumuiseen ja pieneen Dartmouthin rannikkokaupunkiin oltuaan pitkään tutkimusmatkalla Etelänavalla. Ensi töikseen hän aikoo palauttaa osoitevihkon jonka liftari unohti hänen autoonsa kaksi vuota aikaisemmin. Mutta liftari on kuollut, hirtetty rikkaan äitipuolensa murhasta. Liftarin ainut alibi oli Calgary, joka otti hänet kyyntiinsä samaan aikaan kun murha tapahtui. Syyllisyydentunteen painamana Calgary aloittaa oman tutkimuksensa puhdistaakseen syyttömänä tuomitun maineen. Kukaan ei ole erikoisen innostunut että joku penkoo menneisyytä - vähiten innoissaan oikea murhaaja...

Eli siis liftari, jota epäiltiin murhasta ja hirtettiinkin oli nähtävästi syytön, eihön hän voinut murhata ilkeää äitipuolta, kun istui Arthur Calgaryn autossa. Elokuva sijoittuu joskus sodan aikaiseen englantiin. Autot on vanhoja, sumua on kuten saariseudulla kuuluukin.

Elokuva on tehty hyvin, siinä tulee esiin oikea murhaaja (tai siis katselija luulee), mutta kuitenkin tapahtuu yllättävä ratkaisu, joka kääntää kaikki toisinpäin.

Elokuva on loistava, mikäli tykkää Christien kirjoista. Kouluarvasana antaisin 8. Mielestäni olisi ehkä tarkempi seuraaminen alkuperäistä kirjaa olisi ollut kiinnostava.

Japp

P.S. Käyn tarkistamassa tuon oliko kirjassa salapoliisi vai ei.