Agatha Christien kirjoittamat kirjat

Agatha Christie (alk. Mary Clarissa Miller s. 1890-1976) on englantilainen kirjailija. Hän on syntynyt 15.9.1890 Torquayssa, Devonissa. Kirjoittanut myös salanimellä Mary Westmacott. Christie menetti isänsä aivan lapsena. Hän harrasti äitinsä innostamana kirjallisuutta ja kokeili 16-vuotiaana lauluopintoja Pariisissa. Meni 1914 naimisiin ilmavoimien everstin Archibald Christien kanssa, josta hän erosi 1928. Agatha Christie tapasi matkoillaan Urin muinaiskaivausalueella Lähi-Idässä arkeologi Max Mallowanin, jonka kanssa hän meni naimisiin 1930. Christie toimi ensimmäisen maailmansodan aikana vapaaehtoisena lääkintähuollon tehtävissä ja siellä hän alkoi kirjoittaa ensimmäistä salapoliisiromaaniaan The Mysterious Affais at Styles, joka kiersi useilla kustantajilla, mutta viimein Christie sai esikoisensa julkaistuksi vuonna 1920 (suom. Stylesin tapaus 1970). Kirjan päähenkilönä on eläkkeellä oleva belgialainen poliisimies Hercule Poirot, josta tuli myöhemmin Christien tunnetuin romaanisankari. Kirja ei kuitenkaan menestynyt erikoisesti, eikä vielä seuraavakaan kirja The Secret Adversary v. 1922 (suom. Salainen vastustaja 1974). Toisen kirjan päähenkilöinä on nuoripari Tuppence ja Tommy Beresford. Vasta Christien seitsemäs salapoliisiromaani The Murder of Roger Ackroyd vuodelta 1926 (suom. Odottamaton ratkaisu, 1927, Klo 9,10 , 1929 ja Roger Ackroydin murha, 1959) löi itsensä läpi ja merkitsi Christien kirjallisen uran avautumista.

Agatha Christien romaaneista:
 • Hercule Poirot esiintyi 33 romaanissa
 • Neiti Marple esiintyi 12 romaanissa
 • Christie tuotti 21 romaania, joissa ei esiinny hänen vakiohahmojaan
 • yli puoli vuosisataa kestänään uransa aikana Christie kirjoitti 66 romaania, omaelämäkerran, kuusi romaania kirjailijanimellä Mary Westmacott, kertomuksen matkastaan Syyriaan, kaksi runoteosta, joista toisessa oli runoja ja tarinoita lapsille, toistakymmentä teatteri- ja radioesitystä ja noin 150 novellia.


  Agatha Christien taidokkaat salapoliisikertomukset ovat koko lajin kivijalka. Christie alkoi julkaista teoksiaan 30-vuotiaana (1921), ja ehti luoda 50 vuoden aikana 66 salapoliisiromaania ja toistakymmentä novellikokoelmaa.

  Edes Agatha Christie ei saanut esikoistaan vaivattomasti julkaistuksi. Se palautettiin useaan kertaan kustantajilta takaisin. Muutoinkin vasta kirjailijan seitsemäs salapoliisiromaani The Murder of Roger Acroyd (1926) nosti Christien myyntilistojen kärkeen.


  Christien nerokkaat kertomukset edustavat puzzle- ja whodunnit -tyyliä, joissa rikoksen selvittäminen on kuin peli. Inhimillistä tragediaa ei ole tarve pysähtyä miettimään. Uhri on lisäksi sopivan epämiellyttävä, mikä pitää lukijan tunteet loitolla.

  Christien kirjoissa moraali on selkeää, murhaajan täytyy aina saada rangaistus. Rangaistus on yleensä kuolema, poikkeuksiin ei juurikaan törmätä. Murhaaminen esitetään suvussa kulkevana alttiutena, rikollinen saattaa lopussa selittää, ettei voinut vastustaa taipumustaan.