Kirjan nimi:
Väärän vänkyrän talo

Arvostelija:
Sokrates, sokrates6@luukku.com

Päähenkilö:
Charles Hayward

Muut tärkeät henkilöt:
Sir Arthur Hayward
Sophia Leonides
Väärän vänkyrän talon asukkaat

Arvostelu:
TAKAKANSI:
Olipa ihana pieni pirulainen miehekseen tuo ukko Aristides, kreikkalainen jonka silmät tuikkivat hilpeyttä ja maailman syvintä viisautta. Itse asiassa Aristides ei erehtynyt ikinä - paitsi kun tuli sanelleeksi oman kuolintapansa. Eipä ollut aivan tavallinen Aristidesin perhekään, kaikki omalla omituisella tavallaan kummallisia, kaikki tukahduttavasti toisiinsa kiintyneitä. Yrittää siinä tunteiden verkossa sitten tutkia murhaa kun sattuu itsekin olemaan hiustupsua myöten pihkassa yhteen epäiltyyn...
Väärän vänkyrän talo oli Agatha-mamman oma lempilapsi, huolellisesti kehitelty perhetragedia vuodelta 1949. Klassikon maineen kirja on saavuttanut myös ainutlaatuisen loppuratkaisunsa takia.


Kuten takakannessa mainittiin, kirja oli Agathan oma suosikkikirja. Kirjan nimi tulee talosta, johon tapahtumat sijoittuvat. "Tyypiltään se oli alunperin oikeastaan huvila, mutta se oli paisunut ylettömästi joka suuntaan. Oli kuin olisi katsellut kesämökkiä jättiläismäisen suurennuslasin lävitse. Vinot palkit ristikkorakenteet, kulmikkaat päädyt - se oli pieni vänkyrä talo...joka oli rakennettu linnan mittoihin." Kuten talo, sen asukkaat olivat, ainakin englantilaisten mielestä, hieman vänkyröitä. Kolme sukupolvea saman katon alla, moraali oli joustava käsite ja tunteet merkittävässä asemassa.
Christie hauduttelee juonta hissukseen, tutustuttaen lukijan kaikkiin kirjan henkilöihin. Loppua kohti perheen tiukat yhdyssiteet kiristävät lukijan hermoja. Loppuratkaisu on todella hyvä, yksi uskottavimmista, mitä Christiellä onkaan.
Parhaiten kirjassa onnistuu henkilöhahmojen ja heidän yhteiselämän kuvaus. henkilöt ovat uskottavia ja vakuuttavia. Toisaalta juoni vaatiikin henkilöiden syventämistä. Epäiltyjä pitää tutkia monella tasolla, jos haluaa ratkaista syyllisen.

Takaisin