Kirjan nimi:
Kuolema lähettää viestin

Arvostelija:
Sokrates, sokrates6@luukku.com

Päähenkilö:
Emily Trefusis

Muut tärkeät henkilöt:
Charles Enderby
komisario Narracott
Kapteeni Trevalyan

Arvostelu:
Kirjan takakansi:
Ankara lumipyry on peittänyt pienen Sittafordin nummikylän ja tukkinut tien sen ainoaan lähikaupunkiin, Exhamptoniin. Mutta mitäpä ulkomaailmasta. Sittaford Housen suojissa on rattoisaa viettää perjantai-iltaa kyläläisten tutussa seurassa, teen, takkatulen ja ajanvietepelien parissa. Ilta tummuu lumisen aavemaisena, ja joku keksii ehdottaa pöydän pyöritystä - tiedättehän tuon mystisen touhun, jossa manataan henkiä esiin kertomaan viestejä tuonpuoleisesta?
Harmittoman jännityksen toivossa aloitettu istunto saa karmean käänteen, kun pöytä yhtäkkiäkoputtaa erään kaikille tutun, vuorenvarmasti elossa olevan henkilön nimen ja lisää sen loppuun kohtalokkaan merkinnän: KUOLLUT,ja lisäselvitykseksi vielä yhden, yksinäisen ja kylmäävän sanan: MURHA.
Vuonna 1931 ilmestynyt romaani Kuolema lähettää viestin on kekseliästä ja elävää parhaiden aikojen Agathaa. Miksi teos on tähän asti jäänyt suomentamatta, lienee henkimaailman arvoituksia...


Yliluonnollinen aspekti herätti itsessäni tietyn varauksen. Kuinka logiikkaan ja järjellisyyteen perustuva dekkarikirja voi rakentua selittämättömän ilmiön varaan? Toisaalta, asia sulki ulkopuolelle kaikki epämääräiset maankiertäjät ja kulkurit. Joko joku pöydän pyöritykseen osallistunut tiesi jotain, tai tapahtui jotain yliluonnollista.
Kirja oli mielestäni keskitasoa lukemastani Christien tuotannosta. Juoni on hyvä, ei ehkä loistokas. Henkilöhahmot toimivat, mutta päähenkilöä lukuun ottamatta, heitä ei syvennetä hirveästi. Murhamysteerin ohella kirjassa seurataan pääepäillyn tyttöystävän ja erään lehtitoimittajan välille kehittyvää suhdetta. Loppu jättää ilmaan joitakin kysymyksiä, mutta tunnelma on todella hyvä. Toisin kuin yleensä, löytyy vain yksi, jolla on selkeä motiivi tekoon, mutta hän ei kenenkään mielestä täytä murhaajan kriteerejä. Muita ehdokkaita löytyy paljon, mutta kenelläkään ei tunnu olevan syytä murhaan.

Takaisin